Wednesday 5 August 2015

TIRKIZ NIKADA NE IZLAZI IZ MODE


Boja tirkiza je nebesko plava do zelena. Neki ga nazivaju i ''Kamen sreće'' ili ''Dijagnostički dragulj''. On je simbol ljubavi i bogatstva i često se poklanja prilikom veridbi i venčanja. Od davnina su mu pridavana mistična svojstva a pomaže i na psihičkom nivou, obolelima od depresije i melanholije. 


Tirkiz svom vlasniku donosi hrabrost i čini da svaki uloženi napor donese uspeh. Ovaj kamen pomaže da se obuzdaju svađe, a takođe i učvršćuje prijateljstvo.

Tirkiz upozorava svog vlasnika na bolesti koje mu prete jer menja boju ukoliko se u organizmu onoga koji ga nosi dešavaju neke promene. Prilikom pranja ruku treba uvek skinuti prsten ili narukvicu od tirkiza jer ga može oštetiti sapun i druga sredstva za higijenu.

U starom Rimu, tirkiz su nosili lekari na svom malom prstu kako bi ih sačuvao od bolesti. Buda ga je koristio u svom spiritualnom razvoju da ga odbrani od nepoznatih sila.

Psihološki tirkiz je kamen koji daje snagu. Razgrađuje mučenički stav i pospešuje samouvažavanje. Mentalno, ovaj kamen donosi unutrašnju smirenost i pomaže da se kreativno izražavamo. Emotivno, tirkiz stabilizuje promene raspoloženja i donosi unutrašnji mir.


Fizički, tirkiz je odličan kamen za iscrpljenost, depresiju i napade panike. On takođe štiti od spoljašnjih uticaja i zagađivača u atmosferi.

Tirkiz je dobar za želudac, ublažava grčeve i bol a ima i antiupalno i detoksifikujuće dejstvo. Regeneriše tkivo, podržava apsorpciju hranljivih materija, ublažava infekcije od zagađenja i virusne infekcije, isceljuje celo telo, posebno oči, uključujući i kataraktu. Ublažava giht i reumatizam.

Držati tirkiz posebno na grlenoj čakri, trećem oku i solarnom pleksusu, ali može i bilo gde na telu, zavisno do toga gde imamo tegobe.


Pored regularnog tirkiza, tibetanski tirkiz, koji je zelen, ima i malo drugačija svojstva. On je naročito koristan za isceljivanje blokada grlene čakre i potisnute autoekspresije. Njegovo dejstvo doseže čak i do daleke linije predaka, sve dok se izvor blokade ne očisti. 
Celokupna kolekcija nakita od tirkiza i drugo poludragog kamenja nalazi se na našoj stranici: https://www.facebook.com/em.crystal.jewelhttps://www.facebook.com/em.crystal.jewel

0 comments:

Post a Comment