Tuesday 11 August 2015

LAPIS LAZULI – MAGIČNI KAMEN


Hemijska formula lapisa je Na6Ca2(Al 6Si6O24)S2-Cl2. Njegova tvrdoća je od 5 do 6 a nalazišta su u Rusiji, Čileu, Avganistanu, Argentini. Boja mu je duboko, indigo plava sa zlatkastim pegama. Pripada grlenoj čakri i trećem oku.
Lapis je jedan od najtraženijih kamena u ljudskoj istoriji. U davna vremena lapis lazuli je cenjen zbog svoje prelepe boje, posebno u Egiptu, ali i zbog ultra plave boje koja se pravi od njega. Ime lapis lazuli potiče iz latinskog jezika, a znači ‘’kamen’’ i persijskog ‘’lazhuward’’, što znači ‘’plava’’. Zapravo, lapis nije kamen već stena koja je sastavljena od više mineral, uglavnom lazurita, sodalita, kalcita i pirita (koji daje zlatne mrlje lapisu). Lapis manjeg kvaliteta je svetlije plave boje sa više belih nego zlatnih mrlja i ponekada ga nazivaju denim lapis.
U drevnom Egiptu, mrtvi su sahranjivani sa nakitom napravljenim od lapis lazulija, kao i drugim ukrasima od istog kamena, da bi ih štitio u zagrobnom životu. Lapis je najčešće bio pravljen u obliku oka a zatim ukrašen zlatom, tipično za ukrase koji su nađeni u grobnicama faraona.
Jedna stara, narodna priča kaže da, ako sanjate kamen lapis, osoba koju volite biće vam verna zauvek, nikada vas neće prevariti niti vam slomiti srce.
Ovaj kamen uspostavlja harmoniju na fizičkom, emotivnom, mentalnom i duhovnom nivou. Nedostatak ravnoteže između ovih nivoa može da rezultira depresijom, nezdravošću i osećajem nedostatka svrhe.
Lapis lazuli podstiče preduzimanje kontrole nad svojim životom. Podstiče samosvest i omogućava izražavanje svog stava  bez uzdržavanja ili kompromisa. Ako potisnuti bes izaziva poteškoće u grlu ili u komunikaciji, lapis lazuli to otklanja.
Lapis je takođe i snažan pojačivač misli. Stimuliše više sposobnosti uma, donoseći objektivnost i jasnoću. Podstiče kreativnost kroz povezivanje sa izvorom. Lapis lazuli pomaže da se suočite sa istinom. Pomaže vam da slobodno izrazite svoje mišljenje i podučava vas da aktivno slušate.
Lapis lazuli ojačava veze u ljubavi i u prijateljstvu i potpomaže izražavanje osećanja i emocija. Ragrađuje mučeništvo, okrutnost i patnju, kao i emotivnu vezanost.
Lapis lazuli smanjuje bol, posebno u slučaju migrenskih glavobolja. Doprinosi prevazilaženju depresije, pomaže disajnom i nevnom sistemu i grlu, larinksu i tiroidnoj žlezdi, čisti organe, kičmenu moždinu, timus i imuni sistem. Lapis doprinosi prevazilaženju slabljenja sluha, pročišćavan krv i podstiče imuni sistem. Ublažava nesanicu i vertigo, snižava krvni pritisak.
Nositi lapis u obliku priveska ili lančića na grlu. Takođe ga možete držati na trećem oku prilikom meditacije. Pomaže i kada se lapis stavi iznad dijafragme, bilo gde između gruden kosti i vrha glave. 

0 comments:

Post a Comment